Środa 23/10/2019
Teraz jest 09:42 

.

Odwiedziło nas już
514377
internautów
 


Spotkanie szkół partnerskich w Norwegii

 

Tuż po zakończeniu tegorocznej sesji egzaminacyjnej, wyruszyliśmy w kolejną „erasmusową” podróż. Tym razem naszym celem było niewielkie Lorenskog na obrzeżach stolicy Norwegii, Oslo.

Spotkanie szkół partnerskich poświęcone było poszerzaniu wiedzy na temat sposobów przetwarzania oraz konserwowania produktów spożywczych, a w szczególności charakterystyki i walorów najczęściej stosowanych procesów obróbki produktów spożywczych. Nie tylko dowiedzieliśmy się co i jak należy dusić, gotować, kisić czy piec, ale też rozumiany dlaczego w poszczególnych przypadkach zalecany jest określony sposób obróbki termicznej, jakie cechy zachowają odpowiednio zakonserwowane produkty lub jaki niezwykły smak uzyskają potrawy poddane określonemu procesowi przetwórczemu.

Wraz z kolegami ze szkół partnerskich uczestniczyliśmy w warsztatach i zajęciach praktycznych prowadzonych przez Sissel, najlepszego szefa kuchni wśród nauczycieli i najlepszą nauczycielkę, pośród szefów kuchni. Pod jej fachowym okiem uczyliśmy się przyrządzać takie przysmaki, jak zupa z łososia, pudding z jabłek czy pieczeń z renifera. Pracowaliśmy także nad finalnym kształtem naszych publikacji.

Nie brakło czasu na zwiedzanie Oslo i najbliższej okolicy największego w Norwegii miasta. Odwiedziliśmy tez Lillelhammer, stolicę zimowych igrzysk olimpijskich w 1996 roku. Urzekły nas malownicze krajobrazy pełne gór, wodospadów i wciskających się w ląd fiordów, a także  wtopione w miejscową architekturę sylwetki trolli – charakterystycznych, norweskich skrzatów, od których roi się w lokalnych legendach i literaturze.

Nie zapomnimy radosnej atmosfery wspólnej nauki i pracy. Z tym większą niecierpliwością wypatrywać będziemy października, na który zaplanowane jest nasze kolejne spotkanie.

 
 

 

2018 © Copyright by Szkoła Podstawowa nr 2 im. Jana Pawla II w Pabianicach.
™2012 Designed by Nico. All rights reserved.