Środa 23/10/2019
Teraz jest 11:05 

.

Odwiedziło nas już
514426
internautów
 


Spotkanie szkół partnerskich na Krecie

 

Rozpoczęliśmy drugi rok współpracy w międzynarodowym projekcie edukacyjnym programu Erasmus+. Przez kolejne miesiące realizować będziemy zadania mające na celu pozyskanie wiedzy na tematy związane z prozdrowotnymi właściwościami produktów spożywczych, ze sposobami przetwarzania produktów spożywczych, a ponadto tworzyć będziemy filmy instruktażowe oraz prezentacje multimedialne poświęcone najpopularniejszym potrawom i sposobowi ich powstawania. Owocem naszej tegorocznej pracy będzie też książka kucharska.

Pierwszym i jakże przyjemnym akcentem tegorocznych zmagań, było spotkanie szkół partnerskich w Rethymno na Krecie. Największa z greckich wysp powitała nas piękna pogodą i prawdziwie wakacyjnymi krajobrazami nadmorskiego kurortu. Tym trudniej było skupić się w czasie realizowanych w szkole zajęć, po których – na szczęście – udawaliśmy się na bliższe i dalsze wycieczki, służące poznaniu atrakcji geograficznych Krety, jej historii, kultury i sposobu życia jej współczesnych mieszkańców.

Co najważniejsze, uczestniczyliśmy w wielu zajęciach i wykładach, wyposażających nas w wiedze niezbędną do dalszej pracy. Dowiedzieliśmy się jaki wpływ na nasze zdrowie mają takie produkty spożywcze, jak zioła, miód, przyprawy, owoce i warzywa. Odwiedzaliśmy gospodarstwa rolne i pasieki słynące z produkcji miodu o niezapomnianej nucie tymianku. Mieliśmy sposobność posmakować licznych, kreteńskich przysmaków, ale i uczestniczyć w ich przygotowywaniu.

Czas spędzony na nauce i bogactwo doświadczeń zaczerpnięte z odbytych spotkań i wycieczek, będzie doskonała motywacją do dalszych działań.

 
 

 

2018 © Copyright by Szkoła Podstawowa nr 2 im. Jana Pawla II w Pabianicach.
™2012 Designed by Nico. All rights reserved.